TestimonisExplica'ns el teu cas

.

D'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les dades recollides en aquest formulari d’adhesió al manifest ‘Busco Feina Digna’ seran incorporades a un fitxer sota la responsabilitat de la Fundació Tot Raval, amb seu a la Plaça Caramelles, 8 (08001 Barcelona). La finalitat d’aquest fitxer és la gestió de les comunicacions amb les persones i entitats adherides al manifest, així com la visibilització de la seva adhesió en el blog de la campanya. Les persones i entitats adherides podran exercir el seus drets d’accés, rectificació i cancel·lació enviant un correu electrònic a: xarxalaboral@totraval.org.


 

He estudiat fins al 4 d’ESO, i vaig començar un grau mig per tenir mes estudis i trobar una feina amb bones condicions, pro vaig haver de deixar-ho per treballar. Fins ara nomes he treballat dos cops amb contractes que realment corresponien a la feina i horari que feia.
La resta del temps he anat fent feines sobretot de dependent de botiga d’aliments on no he tingut mai un contracte. Sempre et diuen que t’ho faran desprès d’un període de prova que mai arriba. A mes a mes no respecten els horaris pactats ni donen cap dia de descans. Normalment a les botigues d’alimentació et fan treballar entre 10/12 hores al dia, he fet fins a 16h al dia sense cap dia de descans. Els sous anaven al voltant de 300 euros al mes, dient que m’el pujarien i mai el pujaven.

Ara he tornat a inscriure’m a grau mig, espero poder seguir estudiant perquè la necessitat que tinc ara es de treballar, pro no vull mes aquestes feines. Crec que hi han molt poques oportunitats de treball digne per als joves.

17 anys   India


Fa 3 anys  que treballo en una benzinera, sempre en contractes temporals d’obra i servei, no cobro vacances. Quan vaig entrar els treballadors posaven benzina i cobraven als clients. Eren 8 treballadors per cobrir tots els torns. El darrer any van acomiadar a 5 dels 8 treballadors i van introduir autoservei. He passat de treballar 8h a treballar pràcticament 10 i 11h al dia pel mateix salari.

JOHN


Treballo com a cambrera de pis en un Hotel de la zona de Sants mitjançant una ETT. No cobro ni pagues extres ni vacances. Treballo des de les 8 del mati fins pràcticament les 17h de la tarda, cobro per habitacions i és impossible fer totes les habitacions que em pertoquen en menys hores. No paro ni per menjar, em menjo un entrepà mentre treballo. Cobro al voltant d’uns 500€ dels que he de pagar 150€ al mes a la persona que s’encarrega de portar el meu fill de 4 anys al cole i recollir-lo.

Laura


Trabajo de 10 a 12 horas al día, con un contrato de 6 horas al día, de camarero. No me pagan lo que pone en el contrato, gano unos 700 euros al mes, un día de fiesta pero no siempre tengo el día, y no tengo vacaciones.

Me obligaran a firmar un papel de que acepto bajar 15h de trabajo a la semana, sino me quitan el trabajo. Se aprovechan de saber que necesito el trabajo para exigir más. Tengo permiso de trabajo y residencia pero sin contrato lo perdería.

47 anys. India


Yo he trabajado doce horas al día sin contrato en una tienda de suvenires turísticos. Me pagaban muy mal, unos 500E al mes y solo tenía un día de fiesta cada 15 días. Estuve dos años, porque era malo pero no tenía otra oportunidad, al mismo tiempo iba estudiando, no he podido estudiar bien y he faltado mucho, por eso no he conseguido entrar en grado superior.

Después he tenido otro trabajo, al inicio me hicieron contrato, era de 4h al día, al final me ampliaron a 8 horas. Trabajo 6 días a la semana, he tenido vacaciones, es la primera vez que tengo vacaciones en un trabajo y estoy contenta. Los jefes me gustan, y ahora solo espero tener tiempo para estudiar y poder acceder a grado superior.
23 años  India


Estoy en una casa de 8 a 20h de servei domèstic. No tengo contrato ni seguro i cobro 800€/mes. A otras compañeras las han despedido de un dia para otro y sin previo aviso.

Lourdes


Me contratan por media jornada de lunes a viernes y fines de semana que se necesita. Mi sueldo está por debajo de lo estipulado en el convenio y acabo trabajando 10 horas diarias de lunes a domingo sin pausa para comer y cobrando las horas extras en negro. Sobrepasado el tiempo de prueba, un día me despiden sin previo aviso.

María


Sóc d’una empresa de neteja. Després de guanyar una demanda d’assetjament contra el meu cap – la sentència diu que l’empresa esta obligada a readmetre a la treballadora – l’empresa em readmet sota les ordres del cap amb qui vaig tenir el conflicte. Des que he estat readmesa, la meva feina es veu alterada constantment, de manera que l’horari i els clients poden ser canviats en qualsevol moment amb una trucada dins del mateix dia per necessitats de l’empresa i els desplaçaments entre els diferents llocs de treball o són molt justos o em queda temps mort entre mig que no puc aprofitar.

H.


L’assistenta em va enviar a fer un curs de neteja per a Centres d’Atenció Primària, que constava de 10h de curs teòric, i un mes de pràctiques treballant 7 hores al dia durant 5 dies a la setmana. L’empresa els hi va prometre que si estaven contents amb ells, se’ls quedarien perquè hi havia vacants. Al final del curs, van dir-nos que estaven molt contents amb la nostra feina, però que no se’ns quedaven perquè no hi havia llocs de feina lliures. Tots els participants al curs ens vam queixar als assistents socials i els serveis socials van deixar de treballar amb l’empresa de neteja perquè incomplia els acords pactats.

Hanane – Marroc


He estudiat fins al 4 d’ESO, i vaig començar un grau mig per tenir mes estudis i trobar una feina amb bones condicions, però vaig haver de deixar-ho per treballar. Fins ara nomes he treballat dos cops amb contractes que realment corresponien a la feina i horari que feia.
La resta del temps he anat fent feines sobretot de dependent de botiga d’aliments on no he tingut mai un contracte. Sempre et diuen que t’ho faran desprès d’un període de prova que mai arriba. Mes a mes no respecten els horaris pactats ni donen cap dia de descans. Normalment a les botigues d’alimentació et fan treballar entre 10/12 hores al dia, he fet fins a 16h al dia sense cap dia de descans. Els sous anaven al voltant de 300 euros al mes, dient que me’l pujarien i mai el pujaven.

Ara he tornat a inscriure’m a grau mig, espero poder seguir estudiant perquè la necessitat que tinc ara es de treballar, pro no vull mes aquestes feines.

Crec que hi han molt poques oportunitats de treball digne per als joves.

17 anys   India


He trabajado de alimentación de cajero, carga y descarga y en bar también. Los jefes que he tenido son unos tacaños y hacen promesas falsas que me harán contrato, me subirán el sueldo, pero NO lo hacen. El sueldo siempre ha sido entre 500 euros y 600 euros, por trabajar más o menos 16 horas a diario.

Como nosotros somos jóvenes, necesitamos algún buen trabajo para el futuro, porque con ese trabajo y sueldo no nos alcanza ni para el día de mañana, ahora imagínate para el futuro.

Que no me digan que estudie para poder encontrar un buen trabajo, porque yo he tenido que dejar los estudios por falta de dinero, por problemas familiares y personales.

Llevo sin estudiar 3 años, y estuve buscando trabajo y aun lo estoy buscando, pero no hay, en total creo que en 3 años trabaje 1 año y 6  meses. Ese año fue con contrato, pero solo con 2 horas de contrato a diario, y porque era un negocio familiar, no me pagaban nada. Los otros 5 meses fueron sin contrato. Ahora mi único objetivo es conseguir la nacionalidad y irme de España y haber si hay suerte.

20 anys  Bangladesh


 

Después de dejar mis estudios por problemas económicos empecé a buscar trabajo des de 2011 con 18 años y me costó mucho.El primer trabajo que tuve fue de flyer en un bar musical que me pagaba 1€ por cada cliente que llevaba, como mucho por una noche de trabajo conseguía 5€.

Mi segundo trabajo también fue relacionado al marqueting comercial a puerta fría. Trabajaba 14 horas al día con media hora para comer.Tenía un contrato mercantil como si fuera autónomo, no sabía lo que implicaba este contrato ni me lo explicaron. No tenia sueldo base y hacía falta hacer unos 80 contratos al mes para cobrara 1200 euros. En la formación que no hicieron, no nos explicaron lo que estábamos vendiendo y al final de 6 meses ya me di cuenta de que estábamos engañando a la gente. Tampoco los objetivos que nos daban eran posibles de alcanzar y el máximo que conseguí cobrar fueron 135 euros en una semana.

Después de esta mala experiencia, cambié de trabajo, como en Barcelona no encontraba nada me fui a un pueblo fuera trabajar de ayudante de camarero. Me fui porque me ofrecieron 11 horas de trabajo al día con medio día de descanso a la semana y un contrato de 4 horas al día. Sabía que no eran las mejores condiciones, pero como no tenía experiencia ni alternativas pero tenia que independizarme, acepté.

Después cuando llegue pasado poco tiempo me di cuenta que las condiciones eran peores, el primer mes no me hizo contrato. Trabajaba des de las 5 de la mañana  hasta las 13:00 y de 20:00 a 02:00; además mi contrato era un contrato de formación donde ponía que cobraba 879€ y me pagaba 700€ y tenía que de esos 700 dar 150 euros a mi jefe que me alquilaba una habitación donde dormir, además me cobraba 150 euros por comer. Aprendí bastante rápido y de ayudante de camarero, el segundo mes ya empecé a ser encargado de varia tareas, desde preparación de comidas, servir a las mesas, encargado de abrir i cerrar los dos bares y hacer las comandas, nunca me mejoraron las condiciones. He estado ahí 6 meses, pero me fui porque no me sobraba tiempo ni para estudiar ni para buscar un trabajo mejor y me encontraba agotado.

He vuelto a Barcelona, y al menos con la experiencia que he ganado he podido trabajar 4 meses en verano con contrato de 8 horas con día y medio de fiesta como corresponde, ahora espero que vuelva la época alta de hostelería y consiga de nuevo un trabajo DIGNO, mientras… aprovecho para estudiar y sacar el carnet de monitor porque me gustaría poder trabajar en algo mejor.

22 años.