Espanya és el país de l’OCDE on més costa obtenir un contracte indefinit. (Elena Freixa. Ara. 10-07-2015)

Les feines estables a Espanya van molt cotitzades. Només cal donar una ullada a les dades de contractació del mes passat, en què només el 7% dels nous contractes van ser fixos, mentre que el gruix dels que es van signar van ser de caràcter temporal, segons el ministeri d’Ocupació. I el problema no acaba aquí. No hi ha cap país de l’OCDE on sigui tan difícil com a Espanya aconseguir un contracte indefinit per a les persones que estan aturades o amb un contracte temporal, segons un estudi d’aquest organisme que agrupa els 34 països més desenvolupats.

L’informe afirma que les probabilitats que un aturat trobi una feina fixa estan per sota del 30% a Espanya, molt lluny de la mitjana de països de l’OCDE (que és del 50%) i a anys llum d’estats com Alemanya, on els aturats tenen un 80% de possibilitats de trobar una feina estable. El mateix passa amb els assalariats eventuals, que tenen un 35% de possibilitats de convertir-se en indefinits a Espanya, un percentatge que és la meitat que al conjunt de l’OCDE. Així doncs, el futur més probable per a un aturat espanyol que troba feina és que sigui eventual i, des d’allà, obtenir un contracte fix li costarà més que a la gent que està en la mateixa situació als altres països.

L’estudi constata que el cas del mercat espanyol és on s’observa més clarament que s’ha trencat el pont que podria fer de la temporalitat un pas previ a l’estabilitat laboral. De fet, l’OCDE assenyala Espanya com el cas més clar on l’alta temporalitat actua com a substitut de la contractació estable en molts casos i incrementa la precarietat laboral.

Els joves, més precaris

Aconseguir una feina estable es converteix gairebé en una quimera com més jove és el treballador. Així, per exemple, un jove amb una experiència d’un any al mercat de treball que estigui a l’atur a Espanya té només un 5% de possibilitats que li ofereixin un contracte estable. Amb tres anys d’experiència, les probabilitats d’estabilitat ronden el 15%.

A l’extrem oposat, un jove alemany amb un any d’experiència laboral i a l’atur té sis vegades més possibilitats que un espanyol de trobar una feina fixa (un 30%) i, si acumula una experiència més llarga, les probabilitats es disparen. A Alemanya, de fet, un aturat amb deu anys d’experiència té més del 90% de possibilitats de signar un contracte indefinit, mentre que a Espanya aquest percentatge es redueix a poc més del 40%.

Entrar al món laboral amb un contracte temporal suposa fer-ho també amb un sou més baix, ja que els contractes estables s’associen a un millor salari. Segons l’OCDE, els primers deu anys d’una persona al mercat de treball determinen l’evolució dels seus ingressos al llarg de tota la seva vida laboral. En els treballadors joves els canvis salarials són més probables, ja que són els anys en què s’ha de fer el salt des del salari d’un júnior al d’un sènior (més experimentat). De totes maneres, segons l’estudi, en els últims anys aquests canvis salarials s’han reduït i això ha derivat en una “desigualtat creixent” entre els treballadors que més cobren i els que menys.

Malgrat tot, dins del panorama dramàtic de l’atur a Espanya, les dades publicades ahir per l’OCDE també ofereixen alguna nota d’optimisme. L’informe de l’organisme, però, és optimista i millora les seves previsions de cara al 2015 i el 2016. L’atur a Espanya tancarà aquest any al 21,5% i disminuirà fins al 19,7% el vinent. Si es compleixen les estimacions, serà el primer cop en sis anys que la taxa baixa del llindar del 20%, encara molt lluny de la mitjana de l’OCDE, que està en el 6,5%.

S’accelera la creació de feina

Malgrat que parteix gairebé en última posició (la taxa d’atur al maig era del 22,5%, només superada per Grècia, amb un 25,6%), el mercat laboral espanyol és on el ritme de la recuperació serà més accelerat aquest any i el vinent, segons l’OCDE. Liderarà la creació d’ocupació amb una millora de quasi el 3% aquest any (només Islàndia ho superarà amb un 4% d’entre els països que integren l’organisme) i seguirà creant llocs de treball amb la mateixa intensitat durant el 2016.

Però els milions de persones que segueixen sense tenir feina encara són una emergència. “S’està esgotant el temps per evitar que les cicatrius de la crisi siguin permanents”, va alertar ahir el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría. Va instar els governs dels estats a actuar per evitar que augmenti el nombre de treballadors “atrapats” en l’atur crònic o que es mouen entre l’atur i les feines “precàries i mal pagades”.

Al president espanyol li han esmenat la plana. Just una setmana després que el cap de l’executiu, Mariano Rajoy, anunciés una revisió de les previsions de creixement del producte interior brut (PIB) per al 2015 fins al 3,3%, dos organismes independents van publicar ahir la seva previsió. I no són tan optimistes com l’executiu central.

Espanya liderarà el creixement, però menys del que diu Rajoy

Tot i que milloren els pronòstics anteriors i situen Espanya com a líder entre les economies avançades que més creixeran, tant el Fons Monetari Internacional (FMI) com el panel de previsions de la Fundació de les Caixes d’Estalvis (Funcas) rebaixen l’optimisme de l’executiu i situen l’avanç del PIB en el 3,1% per a aquest any. Per a l’any que ve, el consens de Funcas marca un creixement del 2,7%, tres dècimes per sota que la nova previsió del govern espanyol, mentre que l’FMI ho deixa en un 2,5%.

Per components del creixement, els experts de Funcas calculen que procedirà de la demanda interna, gràcies sobretot al consum de les llars, que creixerà un 3,3% aquest any. La construcció, per la seva banda, accelerarà el creixement fins al 4,5%. Tot i la millora macroeconòmica, els experts auguren que Espanya no complirà els objectius de dèficit i tindrà un 4,4% aquest any i un 3,2% el que ve.

Categories: Articles d'interès