Els tècnics de Movistar faran 800 quilòmetres a peu contra la precarietat. (Stefania Gozzer. El País. 5-01-2016)

Els tècnics que fan el manteniment a la xarxa de Movistar a través de contractes i subcontractes han decidit reprendre les mobilitzacions i aquesta vegada faran 800 quilòmetres a peu des de Bilbao a Barcelona del 19 al 22 de febrer per denunciar “la precarietat laboral i social”. El col·lectiu va protagonitzar l’any passat una vaga estatal que a Catalunya es va estendre durant 75 dies entre l’abril i el juny. Sis mesos després, denuncien que “l’acord de mínims” pactat entre CCOO, UGT i la patronal del sector no es compleix i que almenys 60 dels seus companys han estat acomiadats com a represàlia per l’aturada.

El portaveu de l’anomenada Marea blava, Aitzol Ruiz de Azúa, ha assegurat que la situació dels treballadors i els autònoms en els quals les contractes deleguen les instal·lacions i reparacions de línies és “dràstica”. Però que el col·lectiu encara no s’ha recuperat de la vaga, per la qual cosa ha optat per una altra forma de “lluitar”.

Els tècnics durant l’aturada van recórrer a un préstec de la cooperativa Coop57, que finança projectes socials. Ara el volen retornar abans de plantejar-se la possibilitat d’una altra vaga, per la qual cosa han creat un compte de micromecenatge que en pocs dies ja ha recaptat més de 50.000 euros. L’objectiu és aconseguir almenys el doble d’aquesta xifra en els 32 dies següents, ja que també volen habilitar una “caixa de resistència” que pugui ser utilitzada per qualsevol altre col·lectiu que la necessiti per protestar per les seves condicions laborals. “Hi ha molta gent que no aixeca el cap perquè no disposa dels mitjans”, ha explicat un altre portaveu, Javier Marco.

“Durant la vaga, vam aprendre que no estàvem sols en aquesta lluita, sinó que la precarietat estava sembrada en tots els àmbits de la societat. Per això, volem retornar la solidaritat rebuda”, ha afirmat Ruiz de Azúa. La marxa, batejada amb el nom Correscales, sortirà de Bilbao perquè la ciutat té un valor simbòlic per als que van participar en la vaga, ja que allà la majoria de tècnics que va protestar va aconseguir integrar-se a la plantilla de les contractes, segons han explicat. 80 persones recorreran 800 quilòmetres fins a arribar a la capital catalana el mateix dia en què comença el Mobile World Congress. Justament va ser a la seu del Mobile World Center –la botiga més emblemàtica de Movistar– on la seva reivindicació va prendre força l’any passat, quan la van ocupar durant una setmana.