Les ofertes laborals són opaques, inconcretes i precàries, segons UGT (Siscu Baiges. El diari del Treball. 19-08-2015)

“El mercat laboral ofereix un treball precari, basat en la temporalitat, on augmenta l’ocupació parcial i per hores, amb salaris de misèria, de 5 a 8 euros bruts per hora”. Aquestes són algunes de les conclusions de l’informe “Opacitat i precarietat a les ofertes de treball: El llegat de la crisi”, presentat per la secretària d’Estat del Benestar i Treball de la UGT de Catalunya, Laura Pelay, aquest dimecres 19 d’agost. A més, quasi el 72% de les ofertes no inclouen la dada del salari, el 52% no indiquen l’horari, el 30% no informen sobre el tipus de jornada i el 13% no diuen el tipus de contracte.

L’informe s’ha elaborat a partir de l’anàlisi de 300 ofertes de treball a tot Catalunya, durant la primera quinzena de juliol. 167 d’aquestes ofertes s’han extret dels portals d’Internet Eurofirms, Infoempleo, Infofeina, Infojobs, Laboris, Monster i Workcomunity. 92 ofertes procedeixen de la Xarxa Xaloc de Serveis Locals d’Ocupació de la UGT del Barcelonès i el Bages-Berguedà i 41, del portal del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Inclouen feines en els sectors de comercial i vendes, turisme, cura de persones, neteja, restauració, paletes, processos de producció, manufactura i treballs mecànics o tècnics.

D’acord amb les dades de l’estudi, Laura Pelay denuncia que massa sovint les ofertes laborals “no inclouen els elements bàsics per a la informació dels aturats, juguen a l’opacitat en un mercat amb molta gent disposada a treballar i augmenten l’angoixa dels possibles candidats, ja que no queden clares les condicions reals de l’oferta”.

Les 300 ofertes de feina analitzades equivalen a 606 llocs de treball, més de la meitat dels quals són temporals. Només en un 18% s’ofereix contractació indefinida. En un 13% de les ofertes no s’indica el tipus de contractació i en un 5% dels casos no es dóna d’alta al treballador a la Seguretat Social, que s’ha de pagar ell mateix les quotes o fer-se autònom.

Només un 46% d’aquestes ofertes laborals són per feines per jornada completa i la quarta part comporten horaris inferiors a les 40 hores setmanals. En aquest apartat, la manca d’informació sobre el tipus de la jornada laboral arriba a quasi la tercera part de les ofertes.

Pel que fa als salaris, quasi el 38% de les feines suposen salaris entre cinc i vuit euros bruts a l’hora, la qual cosa representarien, de mitjana, 948 hores al mes per dotze pagues. Un 23% d’ofertes indiquen que el salari és ‘segons conveni’.

I en el capítol de l’experiència reclamada, en el 28% d’ocasions es demana experiència però sense quantificar-la i en un 26% se’n demana un any. Es reclama disponibilitat els caps de setmana en un 9% dels casos, disponibilitat absoluta entre setmana en un altre 9% i en un 1% disponibilitat total tant entre setmana com el cap de setmana.

Amb aquestes dades a mà, UGT de Catalunya conclou que “la crisi ha generat ocupació d’una qualitat lamentable i cada cop les contractacions temporals i parcials són més habituals. Estem normalitzant la precarietat com un factor estructural del nostre mercat de treball” i que “les dades macroeconòmiques no reverteixen en la millora de la realitat social dels ciutadans i ciutadanes”.

Exemple d’ofertes de treballs:

Cabell curt, sense arracades facials i sou no disponible

Aquestes són algunes de les ofertes laborals analitzades per UGT de Catalunya en l’informe.

Cambrera de pisos (importància del gènere femení del nom de l’ocupació). Per Barcelona ciutat. Tipus de contracte no disponible. Horari de dilluns a diumenge amb festius rotatius. Sou no disponible. Experiència entre 1 i 3 anys en hotels de 5*. Edat compresa entre 20 i 35 anys (fora de la legalitat). Coneixements bàsics d’anglès i català.

Recepcionista. Per Barcelona ciutat. Jornada completa. Sou entre 10.000 i 14.999€ bruts/anuals. Amb CFGS o equivalent. Menys d’un any en experiència en atenció al client. Nivell de conversa d’anglès alt (nivell de First, Advanced o Proficiency). Persona habituada al paquet office i al correu electrònic. Imprescindible certificat de discapacitat

Neteja d’oficines. Per Barcelona ciutat. Contracte temporal per suplències de vacances. Horari de 6:00 a 10:00h i d’11:30 a 15:00 (dos centres de treball). Sou no disponible. Estudis sense especificar. Imprescindible experiència. Es valorarà vehicle propi. Imprescindible certificat de discapacitat (33% o superior).

Cuiner/a. Pel Masnou. Possibilitat de feina estable. Horari partit de 10:00 h a 16:00 h i de 20:00 a 23:00 h de dilluns a diumenge amb un dia a la setmana de festa (no es compleix el conveni, ja que han de ser dos dies consecutius de festa). Jornada completa. 1400€ bruts/mes. Formació de CFGS/FP2 d’Hostaleria i Turisme. Imprescindible experiència mínima de dos anys en restaurants amb gran volum de menús. Coneixements en paelles carns i peixos.

Depenent de roba masculina (el gènere és clarament masculí) a Sitges. Contracte indefinit. Jornada completa. Salari entre 10.000€ i 14.999€ bruts/anuals. Imprescindible experiència.

Netejador/a. Tàrrega. Contracte temporal per suplència. Jornada parcial, dilluns, dimarts, dijous i divendres. 3 hores setmanals. Experiència valorable. Resident a Tàrrega

Operari/ària muntador/a sector siderometal·lúrgic. Per Montcada i Reixach. Contracte temporal. Jornada completa. Salari no disponible. CFGM o FP1 en fabricació mecànica. Imprescindible experiència entre 3 i 5 anys i haver treballat en el sector del metall. Imprescindible carnet de conduir. S’ofereix contracte laboral i alta a la Seguretat Social.

Ajudants de cambrers. Per Barcelona ciutat, en bar de la zona alta de la ciutat. Personal jove, màxim 30 anys (fora de la legalitat). Tipus de contracte no disponible. Jornada parcial, per hores, 8 hores setmanals (preferiblement en caps de setmana, però no exclusivament). Salari entre 6 i 8€ bruts/hora. Formació no imprescindible. Experiència laboral no requerida. Català parlat correctament. Bona presència. Cabell curt en el cas dels nois. Sense arracades facials.

 

Categories: Articles d'interès