Un hotel de Lloret de Mar sanciona una treballadora per haver denunciat públicament la precarietat laboral (Ernest Cañada. Ariet. 01-10-2015)

L’hotel Don Juan de Lloret de Mar ha sancionat una cambrera de pis que va denunciar en una entrevista les pèssimes condicions de treball a la costa catalana. Malgrat que en l’entrevista la treballadora no mencionava en cap moment el nom de l’hotel, l’empresa considera que aquesta declaració pública és inacceptable i ha sancionat la treballadora amb quinze dies de suspensió de sou i feina.

Antònia Barrera, una de les cambreres de pis més veteranes de l’hotel Don Juan, va concedir el passat mes de juny una entrevista a Alba Sud, un centre d’investigació que analitza l’impacte del turisme en el mercat de treball i en el medi ambient. En l’entrevista, Barrera explicava que el sector hoteler havia incrementat progressivament la càrrega de treball de les cambreres de pis. Malgrat que les instal·lacions han millorat i requereixen més feina de neteja, no hi ha hagut noves incorporacions i tota la feina recau sobre les mateixes persones. Segons Barrera, la majoria de cambreres de pis pateixen ansietat i tenen problemes de salut per la sobrecàrrega de treball. “Estic operada del túnel carpià, tinc un desgast als malucs i els genolls deformats de recolzar-me a les banyeres per poder fregar-les”, explicava Barrera. La treballadora també assegurava que moltes de les seves companyes s’havien de medicar per aguantar la jornada de treball.

L’entrevista es va publicar a la pàgina web d’Alba Sud el passat 24 de juny. Una setmana més tard, la direcció de l’hotel Don Juan va obrir un expedient disciplinari a la treballadora. Tot i que en l’entrevista no s’esmentava en cap moment el nom l’hotel, la direcció considera que les declaracions de Barrera són exagerades i que poden perjudicar l’empresa. La direcció ha esperat que acabés la temporada d’estiu per sancionar la treballadora amb quinze dies de suspensió de sou i feina.

Barrera ha explicat a l’ARIET que les condicions de treball han canviat molt des que va començar a treballar a l’hotel Don Juan, fa 25 anys. Segons Barrera, actualment les cambreres de pis reben molta pressió i no poden aturar-se ni un segon si volen acabar la feina dins la jornada laboral.  Barrera assegura que la direcció ha aprofitat la crisi per “collar” encara més les cambreres de pis. “Hi ha dones que mantenen tota la família perquè el marit s’ha quedat sense feina. La gent té por i no s’atreveix a queixar-se”, ha explicat Barrera, que és delegada sindical a l’empresa des de fa quatre anys.

La Federació de Serveis de CCOO considera que l’expedient sancionador és “absolutament injust i desproporcionat” i ha anunciat que posaran en marxa “tots els mecanismes jurídics i sindicals” per aconseguir que es retiri la sanció. El proper 7 d’octubre el sindicat farà una protesta davant l’establiment. A més, la federació també recorda que el treball de les cambreres de pis passa completament desapercebut, tot i ser un dels motors de la indústria hotelera. L’hotel Don Juan, per la seva banda, no ha volgut valorar de cap manera el conflicte.

 

Categories: Articles d'interès