El 80% dels qui troben feina és amb contractes de fins a tres mesos (Pep Martí. Nació Digital. 26-08-2015)

Hi ha senyals de reactivació econòmica? Els sindicats hi discrepen. Aquest matí, l’UGT ha presentat el seu Informe d’ocupació 2007-2015, que és un gerro d’aigua freda contra els discursos triomfalistes davant la crisi econòmica. Camil Ros, secretari de Política Sindical de la central, ha explicat els elements centrals de l’estudi, que subratllen “la lenta i precària creació d’ocupació”. Una dada feridora és que el 80% dels qui troben feina ho fan amb contractes de fins a tres mesos.

Segons l’informe, encara cal crear 400.000 llocs de treball per recuperar les dades de fa vuit anys. Abans de l’esclat de la crisi, el 2007, Catalunya presentava en el primer semestre un total de 3.362.532 llocs de treball (entre afiliats a la seguretat social i autònoms). El juny d’aquest 2015 la xifra es reduïa a 2.963.031 llocs de treball. En els darrers vuit anys, s’han destruït 399.501 llocs de treball, una reducció de quasi el 12%. En paraules de Ros, “hem superat l’etapa d’ERO i ara calen alguns llocs de treball més. Els nous contractes són més precaris i de més curta durada”.
Hi ha dades concretes molt significatives. Pel que fa a contractacions indefinides, per exemple, el 2015 es contracta un 35% menys en relació al 2007. En el cas de la indústria, aquest primer trimestre d’any s’ha generat un 2,36% més d’ocupació que en el mateix període de l’any passat. En el darrer any s’han creat 9.539 llocs de treball que durant el 2014. El sector serveis és el que ha generat més llocs de treball en el primer semestre d’any, el 80,69% del total. Però és també, segons l’informe, on hi ha més precarietat en el mercat.

Més afiliacions però més temporalitat

Hi ha més afiliacions a la seguretat social, però la contractació indefinida és més temporal. La contractació temporal ha passat del 2007 al 2015 del 82,14% al 87,47%. El 39,62% de la contractació feta el primer trimestre d’any és temporal i parcial. De cada deu persones que han obtingut un contracte, és de tipus parcial. Segons Camil Ros, “amb aquests tipus de contracte no s’arriba a final de mes”. Del total de la contractació del primer semestre, el 35,29% són contractes d’una durada inferior a un mes. El 2007 era d’un 21,09%. Si parlem de contractes de fins a 3 mesos, es tracta d’un 80%. “El perfil de la persona ocupada és algú amb contracte temporal, parcial i de menys de tres mesos”, ha afirmat Camil Ros.

“En aquest país sempre hem tingut un dèficit d’indústria. Estem substituint la indústria pels serveis, les fàbriques per la sangria del turisme”, ha dit el secretari de Política Sindical d’UGT. Ha reclamat “una política de suport a la indústria i a la creació de noves empreses. I per recuperar el mercat de treball, ens cal la derogació de la reforma laboral vigent per aconseguir uns llocs de treball estables”.

Categories: Articles d'interès